Op deze pagina een overzicht van alle tips. Je kunt tevens doorklikken naar het project achter de tip. Heb jij ook een good practice project ? Laat het ons vooral weten!
Om het vak T&T goed tot zijn recht te laten komen is een docententeam, dat in staat is een coachende rol aan te bieden, van groot belang. Leerlingen werken zelfstandig aan opdrachten en tonen initiatief. De docent heeft enkel een begeleidende, coachende rol.
Lees het hele stuk:
Ben positief, zo weinig mogelijk mitsen en maren. Haalt alle energie weg.
Niet te lang praten, ga ondernemen! Concreet worden.
Help de organisaties /mensen anders kijken, wat kan er wél!
Wees nieuwsgierig. Durf te vragen.
Lees het hele stuk:
Zorg voor een goed plan van aanpak. De regelmaat is daardoor ingebouwd in het projectmatig werken. Het helpt wanneer je een helder doel stelt met elkaar. Een duidelijke begindatum en einddatum. Prik een moment om de startbijeenkomst voor te bereiden. Plan de Kick-off bijeenkomst met een leuk programma.
Lees het hele stuk :
Kijk waar je Burgerschap, ondernemend gedrag en Loopbaanontwikkeling & begeleiding kunt koppelen aan het project. Dit verdiept de ervaring van de student.
Geef jezelf de vrijheid om gewoon te starten. Ook al is de uitkomst nog niet helemaal duidelijk. Ondersteun het onderwijs door een stuk coördinatie en organisatie op te pakken. Dat helpt écht om zaken van de grond te krijgen.
Lees het hele stuk :
Laat ondernemingsplannen ook echt uitvoeren. Hiermee ontwikkelen leerlingen salesvaardigheden. Zo wordt ondernemen nóg realistischer.
Leerlingen kunnen meer gebruik maken van de expertise van de ondernemer/coach.
De winnaar meer exposure geven.
De groepen wekelijks een verplichte update laten sturen naar de coach.
Start een project gezamenlijk met een inspirator dat enthousiasmeert.
Lees het hele stuk :
Bedenk met elkaar een eenvoudig initiatief en je bent gestart! Laat stap voor stap de 3 O’s aansluiten.
Lees het hele stuk:
Denk groot, maar begin klein. Ga van succeservaring naar succeservaring. Denk niet in de beperkingen van het onderwijs zoals een vast lesrooster, doelen die gehaald moeten worden, etc.
Zoek de verbinding met de buitenwereld. Laat het boek en de eindtermen los. Via praktische opdrachten kun je leerlingen ook veel eindtermen aanleren.
Beweeg mee met het bedrijfsleven en je krijgt het dubbel en dwars terug. Ga met mensen in het bedrijfsleven op zoek naar een win-win situatie en denk niet alleen vanuit onderwijsbelang.
Lees het hele stuk:
Geduld durven hebben. Iedereen heeft zijn eigen plannen/tijdlijn. Complexiteit zit hem in de partijen. Zaaien, zaaien en af en toe oogsten. Zoek eigenaarschap. Langzaam maar gestaag. Onder de streep zijn dat niet ingewikkelde activiteiten.
Lees het hele stuk:
De grootste tip is de werkelijke zorg voor een goed regionaal netwerk. Je gaat de verbinding aan met ondernemersnetwerken en sluit je als school aan door mee te doen. Je neemt initiatief en onderneemt actie. Mee willen doen. In de gesprekken kijk je niet alleen wat jij nodig hebt, maar ook wat je kunt betekenen voor een ander. Als onderwijs ga je ‘gewoon’ doen zonder te verzanden in projectplannen en procedures. Je gaat gewoon aan de slag!
Lees het hele stuk: