Wat?
De werkgroep (H)eerlijk Heerenveen, een lokale werkgroep met vrijwilligers, zag een leuk project en een oplossing voor de uitdaging om de bedrijven en instellingen met het Fairtrade Certificaat te controleren.
De Fairmeters van de Werkgroep (H)eerlijk Heerenveen is bij bedrijven en instellingen langs gegaan met de vraag of ze ook Fairtrade producten verkopen en/of gebruiken. Voldeden zij aan de criteria dan kon een Fairtradecertificaat worden uitgereikt.
Nu is het moment om te kijken of het bedrijven en instellingen nog voldoen aan de criteria die aan dit certificaat gesteld worden. Hiervoor is de samenwerking tot stand gekomen: we kondigen aan dat studenten een afspraak willen maken voor een bedrijfsbezoek met een checklist.

Ongeveer 80 Fairtrade certificaten zijn uitgereikt aan:
- ondernemers (winkels, horecagelegenheden, recreatiebedrijven)
- onderwijspartijen als het vo, mbo, po en kinderopvang. Een keer langs.
- 9 supermarkten en nog 15 maatschappelijke organisaties.
Wie?
Onderwijs: MBO Friesland College
Overheid: Gemeente Heerenveen en werkgroep (H)eerlijk Heerenveen
Ondernemers: zo’n 80 ondernemers en instellingen in de gemeente
Waarom?
Er was een uitdaging. In het verleden ontvingen 80 ondernemers een Fairtrade certificaat, namens de werkgroep (H)eerlijk Heerenveen uit handen van de gemeente Heerenveen. Als erkenning dat het bedrijf gaat en staat voor eerlijke handel.
Aan de landelijke organisatie moest worden aangetoond dat deze certificaten nog steeds terecht waren uitgereikt. Ofwel: voldoen de bedrijven nog steeds aan de gestelde criteria om het Fairtrade certificaat te voeren? Er moest een warme acquisitie opgezet worden om de certificaathouders te toetsen. We willen met het certificaat geloofwaardig zijn en dat vooral ook blijven.
Door dit slim te organiseren in samenwerking met het Friesland College zijn we in staat om in korte tijd 80 Certificaathouders te bereiken. En het Friesland College had een leuke opdracht voor de leerlingen om in de praktijk vaardigheden in te zetten.
Hoe?
Het contact met een docent van het Friesland College was al eerder gelegd, zonder een concrete invulling. Maar een samenwerking leek ons beide wel wat! Er waren ongeveer 3 gesprekken nodig om het project van de grond te krijgen. Als overheid hadden wij een gevoel van noodzaak en namen het initiatief.
Wij hebben de docent en zijn collega uitgenodigd voor een verkenningsgesprek. Dit werkt in veel gevallen erg goed. De twee docenten werden van het idee heel enthousiast en gaven te kennen dat ze dit graag wilden uitwerken.
Na het 1e gesprek was er even een stilte. Vervolgens kwam er een 2e gesprek met concrete afspraken en data. Het plan van aanpak schrijven was lastig in te passen voor de docenten en de werkgroep. Voor onderwijs kwam het er bij. Hiervoor ontbrak op dat moment de tijd en ruimte.
Als gemeentelijke werkgroepleden hebben wij toen het projectplan geschreven. Om te weten waar partijen zich bevinden in het project is het wenselijk om elkaar in de situatie aan te voelen. Door elkaars kracht te gebruiken kun je samen iets moois van de grond te krijgen. Er komen deadlines en je ziet ineens iets ontstaan.
De vaart komt dan in het project. Tijdens de Kick-off bijeenkomst in de raadszaal van het gemeentehuis heeft de werkgroep (H)eerlijke Heerenveen en de betrokken wethouder duidelijk gemaakt wat het belang is van eerlijke handel en welke rol de leerlingen zouden gaan spelen

Stappen in het kort:
- Projectplan: doel, resultaten, rollen en verantwoordelijkheden maken.
- Kick-off bijeenkomst: met o.a. een quiz door wethouder geleid (spelenderwijs kennis laten maken met het onderwerp), een filmpje van Tony Chocolonely om te laten zien wat Fairtrade inhoudt en een persmomentgroepsfoto)
- Schriftelijke briefing voor de leerlingen (Stapsgewijze instructie).
- Giveaway die de leerlingen konden weggeven bij de bezoeken.
- Adressen verstrekt en ondernemers gemaild dat er bezoek kwam.
- De studenten van Friesland College zijn voor de werkgroep bij ondernemers langs geweest om een fairmeeting te doen (vragenlijst, voor elke sector gemaakt).
- Tevens een hulplijn achter de hand: telefoonnummer van een werkgroeplid, indien er een acute vraag was,
Welke ondersteuning?
Als gemeente Heerenveen vinden wij het onderwerp Fairtrade en eerlijke handel dichtbij belangrijk en met de werkgroep zagen wij een win-win situatie om dit met het onderwijs op te pakken. Het was geen harde vereiste van de landelijke organisatie maar een wens om een project met onderwijs in gang te zetten was er zeker.
Hiervoor waren er twee vooruitgeschoven posten, namens gemeente en werkgroep:
Grote lijnen – Beleidsmedewerker Ez – Jildau van Dijk – Wiersma
Uitvoering – junior beleidsmedewerker EZ – Lisanne Mol (van grote lijnen naar detail)
Student aan het woord
Student: “We vonden het spannend en ook heel leuk! We moesten het initiatief nemen om de afspraak te maken, op tijd zijn, het gesprek aangaan, formulieren invullen en weer mee terug nemen. Ik voelde me echt verantwoordelijk. Wij hadden echt wel in de gaten dat dit echt was en niet voor spek en bonen.”
Tip
Zorg voor een goed plan van aanpak. De regelmaat is daardoor ingebouwd in het projectmatig werken. Het helpt wanneer je een helder doel stelt met elkaar. Een duidelijke begindatum en einddatum. Prik een moment om de startbijeenkomst voor te bereiden. Plan de Kick-off bijeenkomst met een leuk programma.
Top
Zeer versterkend is het werken met duo’s (2 personen onderwijs-2 personen overheid). Dit werkte zeer goed tijdens het project omdat je elkaar aanvult.
De Kick-off bijeenkomst geeft energie en geeft je de kans om het onderwerp goed neer te zetten. Studenten werden geraakt!
Valkuil
Door Corona kwamen we in een nieuwe realiteit terecht. We hebben met elkaar nog niet de tijd genomen om het project af te ronden of zelfs opnieuw te doen. Online was zeker een optie geweest! Belangrijk om met elkaar dat feestje te vieren als afsluiting van iets moois. Het voornemen is er om dit alsnog te doen.
Wie werken er mee aan “Samen werken aan eerlijke handel!” ?
Ondernemers
80 ondernemers in bezig van Fairtrade certificaat. www.fairtradegemeenten.nl
Onderwijs
mbo ROC Friesland College www.frieslandcollege.nl
Overheid
Gemeente Heerenveen www.heerenveen.nl
Contactpersoon
Jildau van Dijk – Wiersma
Gemeente Heerenveen