Hoe netwerken kan leiden tot magie en succes!
2 minuten leestijd

Wat?

Jongeren die een eigen bedrijf beginnen of die willen beginnen met werken, hebben vaak geen idee hoe gaaf netwerken kan zijn. Vaak begin je zelf alles opnieuw uit te vinden terwijl het al verborgen ligt in je netwerk: kennis, kunde, contacten, antwoorden op vragen, stageplekken, geld, ja zelfs een gratis iPhone of Macbook…

Dit ebook laat je in een oogopslag zien hoe netwerken je kan helpen en hoe je binnen de kortste keren alles voor elkaar krijgt, méér dann je ooit had durven dromen…

Wie?

Ondernemer Jan Fokke Oosterhof en kwartiermaker Henk-Paul Hegeman geven workshops, clinics en tips om te netwerken aan jongeren in de regio.

Hoe?

Vaak ken je al heel veel mensen. Maar verzamel je ze ook al via LinkedIn? En doe je wat voor je netwerk, zodat je daarna je netwerk om hulp kunt vragen? Jan Fokke en Henk-Paul betogen dat je alles voor elkaar kunt krijgen, door mensen om hulp te vragen, via social media, of gewoon om de man of vrouw af.

Tip

Vrijwel iedereen is bereid om je te helpen aan een stageplek, of een tip, of een bureau, of een werkruimte, of kennis.

Maar je moet wel eerst contact maken en hulp vragen, anders gebeurt er… NIETS.

Top

Jan Fokke en Henk-Paul hebben zelf al meerdere studenten aan mensen uit hun netwerken geknoopt. Talentvolle, enthousiaste studenten die gemotiveerd zijn en dus ook de hulp krijgen die ze vragen.

Valkuil

Je moet uit je comfortzone komen, inzien dat netwerken niet vies is, maar je waanzinnig veel kan opleveren. Dat begint met geven, met aardig zijn voor je contacten.

Download het e-book

Klik hier om het e-book te downloaden.

Wie helpen er mee aan het project?

Dit ebook is verzorgd door ondernemer Jan Fokke Oosterhof. Sinds zijn moeder te vroeg overleed aan kanker vult hij zijn leven met het realiseren van zijn dromen; poolexpedities, klimexpedities, ultralopen, de 7-daagse Marathon des Sables in de Sahara (ook wel de zwaarste voetrace op aarde genoemd), trektocht 100 kilometer over de Chinese muur, Stand Up Paddle Elfstedentocht, 350 kilometer non stop fietsen, vierduizenders in de Atlas etc. Zijn nieuwste avontuur in september 2021 is een non stop hardloopwedstrijd over 1.001 kilometer.

Zijn werk bestaat uit het geven van inspiratielezingen en -colleges met ondernemerschap als insteek, het maken van boeken en films, het leiden van expedities met mensen met een beperking en het adviseren van bedrijven.

Waarom? Bekijk de video of lees hieronder:

Voordelen voor leerlingen en studenten

In curricula van onderwijsinstellingen is veel aandacht voor ondernemend gedrag en onderneming bewustzijn. Door het organiseren van activiteiten is het mogelijk om een netwerk te bouwen met de regio als klaslokaal. Leerlingen en studenten zijn geïnteresseerd wanneer een ervaringsdeskundige uit de praktijk een verhaal vertelt.

Een stap verder dagen we ze uit het beste in zichzelf naar boven halen door buiten de onderwijsmuren de werkvloer op te zoeken. Leerlingen en studenten werken met enthousiasme vanuit ambitie en passie projectmatig aan een idee in de echte wereld. Ze voegen waarde toe. Het helpt leerling en student om verfrissend en creatief na te denken.

Ze ontwikkelen zichzelf en hun omgeving vanuit een betrokken netwerk. De vreemde grote wereld buiten het onderwijs maakt hierdoor plaats voor beeld en geluid van dichtbij. De regio als klaslokaal!

Voordelen voor het onderwijs

Het onderwijs staat voor de ontwikkeling van leerlingen en studenten. Kennis en vaardigheden kunnen niet alleen worden opgedaan uit boeken of praktijklessen op school. De leerlingen moeten de wereld buiten de school leren kennen.

Dat motiveert de leerlingen om ook de theorie die nodig is voor ‘echte’ opdrachten van bedrijven uit te voeren en een stapje harder te werken.

Creatief meedenken en doen bij het zoeken naar oplossingen leidt tot nieuwe frisse ideeën en innovatie.

Bij beroepsopleidingen is de samenwerking met ‘buiten’ zelfs pure noodzaak om kwalitatief goede vakmensen op te leiden.

Voordelen voor de overheid

De overheid werkt graag samen met partijen om een kennisinfrastructuur te creëren. Zo kan kan iedereen op een optimale manier kennis ontwikkelen. Op landelijk niveau investeert de overheid dan ook een aanzienlijk deel van het budget in onderwijs.

Tevens gaat het de overheid om het scheppen van een optimaal ondernemersklimaat. Zo ontstaat alle ruimte voor innovatie en duurzame ontwikkelingen. Ook lagere overheden zien het belang van onderwijs en dragen hun steentje bij.

Het verbeteren van het opleidingsniveau van (toekomstige) werknemers. Dit is één van de redenen voor gemeenten samen te werken met onderwijs en het bedrijfsleven.

Zo kunnen bedrijven gekwalificeerd personeel vinden als ze zich willen vestigen in de gemeente. Dat betekent meer werkgelegenheid en economische groei.

Onderwijs, overheid en ondernemers samen sterker

Ondernemers, onderwijs en overheid (3 O’s) werken in Nederland samen aan grote en kleine projecten. In een netwerk wat past bij de schaal van de regio.

In een eigen dynamiek en aanpak pakt dit netwerk kansen om op lokaal niveau samen iets moois te creëren.

Tips, tops & valkuilen

Vecon Business School beschrijft in good practises onder de naam “Wanneer schOOOl werkelijk mede-eigenaar wordt in de verbindingen van de 3 O’s”. Hiermee ondersteunen we onderwijs bij het opzetten van een netwerk.

We beschrijven een aantal grotere en kleinere, meer en minder succesvolle, netwerken. Tevens vind je tips, tops en valkuilen.

Externe ondersteuning bij jullie project?

Tijdens het interviewen van scholen voor dit project viel één ding op. Het opbouwen van een netwerk rondom de school gaat niet vanzelf. Zoals je ook in het stappenplan kunt zien: er moet best veel gebeuren.

VECON BUSINESS SCHOOL heeft een groot netwerk. We helpen je graag zoeken naar de juiste partij. Naar iemand die jou ondersteunt bij het proces.

Kan jouw school wel wat ondersteuning gebruiken? Stuur een mail en we helpen jou zoeken.

Geef daarin antwoord op de volgende drie vragen:

  • Waar is de school gevestigd?
  • Welk onderwijsniveau betreft het?
  • Wat zijn je wensen op het gebied van een te bouwen netwerk?

Wij brengen de school en de mogelijke ondersteuner met elkaar in contact. De partijen bepalen onderling de inzet qua uren en vergoeding.

Voordelen voor ondernemers

Genereren van economische groei en voorspoed. In staat zijn te innoveren en de uitwerking daarvan (development) om te zetten in economische ontwikkeling en groei.

Daar waar ondernemers samenwerken met onderwijs en de overheid ontstaan de voorwaarden voor een op kennis gebaseerde economie. Een leerling uit onderbouw vmbo, havo, vwo betekent (nog) helemaal niets voor het bedrijf. Het besef een maatschappelijke verantwoordelijkheid te hebben voor de ontwikkeling van leerlingen en studenten is van belang – de groei komt op termijn.

Mogelijk gemaakt door:

Tips en inspiratie