Wat?
Hub Rivierenland is een platform dat regionale bedrijven zichtbaar maakt bij jongeren. In een vorm die jongeren aanspreekt. Het heeft een enorm netwerk van kennis en expertise. Daarbij ook de kracht en structuur om samen een activiteit uit te voeren.
Op dit moment richt HUB op direct meer activiteiten in gang te krijgen. Om zo het leren vanuit de praktijk nog meer te stimuleren. Leerlingen en studenten waarderen dit enorm. Ze zijn hiermee actief in de echte wereld!
Wie?

Onderwijs: 1 MBO, 2 VO
Overheid: Regio Rivierenland, in bijzonder Gemeente Culemborg
Ondernemers: 1 ondernemersvereniging
Waarom?
Scholen bieden hun leerlingen en studenten graag toekomstperspectief. Een toekomst waar ze hun talenten kunnen gaan inzetten. Binnen de school is deze aanpak goed, maar buiten de schoolmuren is juist veel te zien. In de praktijk kan het op dit punt dus altijd beter.
Rivierenland is een bruisende creatieve regio waar veel mensen met nog meer ideeën leven en werken. Deze regio verdient het talent wat we opleiden. HUB rivierenland zet zich in dit talent te behouden, zodat jongeren toekomst zien in eigen regio.
Hoe?
Met de aanjager organiseren we activiteiten zonder dat je weet waar het naartoe gaat. We doen en denken tegelijkertijd. Hierbij gaat het niet om papier zwart te maken.
Belangrijk is om partijen aan te sluiten die eigenaar willen zijn van deze samenwerking. Er is bewust gekozen om een stichting op te richten met een voorzitter en een bestuurder van de school. Samen zijn ze verantwoordelijk voor wat ontstaat en tot stand komt.
Dit betekent ook een andere manier van samenwerken. Meer dan alleen vergaderen alleen. Ze voelen zich eigenaar van een samenwerking in de HUB. Wanneer je dit niet doet zal de HUB geen bestaansrecht hebben.
Eerste kwartaal 2021
In januari/februari/maart 2021 heeft Hub Rivierenland tijdelijk een fysieke locatie. Samen met een ondernemer gaan we aan de slag om met studenten activiteiten van Hub Rivierenland te realiseren. Voor leerlingen, door studenten, dus, in samenwerking met ondernemers.
Deze plek gaat HUBKwartier Rivierenland. We gaan dit nog ervaren, maar activiteiten neerzetten voor leerlingen, door studenten, lijkt een goede route.
Welke ondersteuning?
HUB rivierenland bestaat uit netwerkbijeenkomsten, bedrijfsbezoeken. Daarnaast uit andere overlegstructuren met interval en de activiteiten zelf. Die activiteiten zijn vanzelfsprekend het belangrijkste.
De gesprekspartners ontmoeten elkaar onderling op bijeenkomsten en zijn functioneel gericht op samenwerking. De aanjager van deze good practice is Cecile van den Boogaard. Ze is bezig sinds maart 2018 en werkt 1,5 dag in de week aan dit project. HUB rivierenland zelf bestaat sinds 15 april 2020.
Een stabiele financiële bijdrage, waar meerdere partijen aan bijdragen, maakt dit project mogelijk.
Tip
Geduld durven hebben. Iedereen heeft zijn eigen plannen/tijdlijn. Complexiteit zit hem in de partijen. Zaaien, zaaien en af en toe oogsten. Zoek eigenaarschap. Langzaam maar gestaag. Onder de streep zijn dat niet ingewikkelde activiteiten.
Top
Over de verschillen heen durven kijken. Mensen hebben nu eenmaal verschillende doelen, werken in verschillende omgevingen. Docenten zie je genieten van gastsprekers. Ondernemers genieten en krijgen energie van leerlingen, studenten en docenten. Geweldig om te zien dat het dus lukt om over de verschillen heen te kijken.
Valkuilen
Het heeft de voorkeur om uit te zoomen in de grotere context zonder te zeggen dit moet het zijn. Het is het proberen waard en anders stellen we gewoon bij. Doen wat goed lijkt door te proberen. Te vaak blijft een initiatief steken in de conceptfase en is de kans er niet om het concreet te maken. Zeker wanneer je zaken doet met het bestuur. Do it, fail fast & try again.
Partner aan het woord
Bedrijf De Vree en Sliepen, door Teunis van Voorthuizen (hoofd productie), over één van de activiteiten die we organiseren (Battle of the Boats):
‘We moeten er vroeg bij zijn. Als ze als kind of tiener niet leren over ons vak, raken we zeker kwijt aan andere sectoren. Eerder heb ik weleens in groepjes gezeten die iets willen organiseren, maar daar kwam dan niet zoveel uit. Een initiatief zoals dit, waarbij echt iets gebeurt, dat spreekt me aan. De competitie vind ik leuk, je kunt winnen, dat gaat iets doen. Leuk ook met Ties, de influencer! Bovendien is de investering voor ons vrij laag, dus het is makkelijker om hier ‘ja’ op te zeggen. En verder gebeurt het eigenlijk vrij weinig, dit soort samenwerkingsactiviteiten, dus – graag! Als het onderwijs initiatief neemt, zeker ook het voortgezet onderwijs, daar zijn we blij mee.’
Wie dragen er bij aan dit project?
- O.R.S. Lek en Linge
- Koningin Wilhelmina College
- ROC Rivor
- Kring Culemborgse Bedrijven
- Gemeente Culemborg
Gesteund in samenwerkingsovereenkomsten door de volgende bedrijven:
- CB
- BAM Infra Verkeerstechniek
- Hema Culemborg
- Van Dillen Bouwgroep
- Zorgcentra de Betuwe
- Pfeiffer Vacuum
- MCN
- Coöperatie van Makers
- Van Drenth Buighout/Multidesk
- Visscher PGH
Contactpersoon
Cécile van den Boogaard – Projectleider Hub Rivierenland
06-12662776 of mail