Wat?
Dit jaarlijks terugkerende symposium vindt elke november plaats in de Grote Kerk in Breda. Zowel leraren als leerlingen eindklassen havo/vwo-economie van 7 Bredasche scholen nemen hier aan deel. Samen met ondernemers uit Breda (maar ook verder) en hoogleraren gaan zij in discussie.
Naar aanleiding van de miljoenennota wordt een aan de nota gerelateerd onderwerp gekozen. Vervolgens gaan de leerlingen daar in en buiten de klas mee aan de slag.
Tijdens het symposium is er een element van presentatie, discussie tussen leerlingen van de verschillende scholen onderling. Maar zij worden ook gemixt met leraren, ondernemers en hoogleraren. (Extra spannend want ze kennen elkaar niet.)
Zij discussiëren met elkaar b.v. aan de hand van zelf gemaakte stellingen, of ze verdedigen hun eigen meest innovatieve ondernemer. Dat allemaal in de ambiance van de Grote Kerk met een omlijsting van live klassieke muziek, onder het genot van een heerlijk diner.
Er zit ook steeds een competitie-element in. De school die gewonnen heeft (meeste stemmen), draagt het onderwerp van het jaar daarop aan. Daarnaast wordt in overleg met de organisator het proces, de structuur en inhoud van het symposium neergezet.
Wie?
Ondernemers Breda, Bredasche scholen (docenten en leerlingen van Onze Lieve Vrouwelyceum, Graaf Engelbrecht, Stedelijk Gymnasium Breda, Mencia de Mendoza Lyceum, Markenhage, De Nassau, Newmancollege), hoogleraren Tilburg University en Erasmus Universiteit.
Hoe?
Het is tot stand gekomen door de Bredase ondernemers en hoogleraren economie. Wilma Paffen is de contactpersoon. Ze onderhoudt contact met docenten, schrijft mee aan het voorstel voor onderwerpskeuze en zorgt voor structuur en proces van de avond. Verder is de inzet van alle betrokkenen nodig: docenten, hoogleraren en ondernemers.
Waarom?
We kunnen de ervaring en verbinding bieden. De kern van deze good practice is de ondersteuning van de partners zodat zij de leerlingen een prachtige ervaring kunnen bieden. Van alle partners wordt een actieve bijdrage aan het symposium verwacht. Ook leren hoogleraren, ondernemers en scholen elkaar onderling kennen.
Ondersteuning
Ondernemers sponsoren het evenement en Tilburg University stelt een personeelslid gedeeltelijk vrij. De universiteit communiceert de happening binnen haar netwerk in de regio. De lokale en landelijke media worden benaderd voor verslaglegging van deze unieke gebeurtenissen.
Realistische opdrachten
Leerlingen laten werken met realistische opdrachten is geweldig; altijd enthousiaste bijdragen en verrassende invalshoeken.
De realistische opdrachten in de klas zijn geheel aan de betreffende docenten. Ze zijn vrij in de keuze, hoe ze het onderwerp (aan miljoenennota gerelateerd was dat vorig jaar duurzaamheid) vorm en inhoud geven in de klas en hoeveel tijd ze eraan besteden.
Tip
Denk eens out of the box en kijk om je heen wat er in je stad gebeurt. Wie leven en werken er eigenlijk in je stad. Hoe kun je als school, universiteit en ondernemer van elkaar leren.
Het is altijd de moeite waard de motor te starten. Als hij eenmaal loopt, wordt je getrakteerd op een prachtige rit, die elke keer anders is.
Top
Relaties aangaan met onbekende groepen/organisaties. Het verruimen van je blikveld. Door samenwerking kom je tot verbluffende resultaten.
Valkuil
Niet iedereen is even actief bij het gebeuren. Daar moet je rekening mee houden.
Contactpersoon
Wilma Paffen
Bel 013 4662703 of mail