Wat?
De stichting Ondernemend Onderwijs ‘sH is een Lerend Netwerk waarin onderwijs, bedrijfsleven en (semi)overheid samenwerken. In de aanpak van vraagstukken wordt ingezet op eigen ondernemendheid. Daarnaast het stimuleren van ondernemende vaardigheden en houding bij de deelnemende partijen.
Ondernemend Onderwijs is sinds 2014 actief in de regio N.O.-Brabant. Samen met scholen en organisaties worden maatschappelijke vraagstukken aangepakt en ingezet voor betekenisvol onderwijs.

Wie?
Onderwijs: Alle betrokken scholen in een doorlopende leerlijn. Van PO tot en met HBO.
Ondernemers: Vooral maatschappelijke organisaties van groot tot klein.
Overheid: Gemeente ‘s-Hertogenbosch, Provincie Noord-Brabant, RVO
Waarom?
De gemeente ‘s-Hertogenbosch wil ondernemerschap en ondernemendheid stimuleren en bevorderen. Zowel in het onderwijs en het bedrijfsleven als in andere organisaties. Hierdoor ontstaat een actieve, betrokken samenleving met slagvaardige inwoners. Daarnaast wordt de ondernemende kracht in de samenleving vele malen vergroot. Het ondernemende imago, de werkgelegenheid en de uitstraling van de regio worden zo gestimuleerd.
Hoe?
Vanuit de samenleving worden (maatschappelijke) vraagstukken opgepakt. Voorwaarde voor samenwerking met ondernemend onderwijs is dat de vragen een ondernemend aspect en ruimte voor eigen ondernemendheid in zich hebben. De vragensteller blijft eigenaar van de vraag.
De stichting ondersteunt en denkt mee vanuit kennis en ervaring, verbindt partijen uit het netwerk en begeleidt met hulp van leerlingen en studenten. Zij hebben een verfrissende kijk en kunnen bij onderzoek of uitvoering ondersteunen.
De ene keer is het voldoende om enkele gesprekken te voeren en adviezen te geven. Een andere keer wordt ingezet op projectmanagement of het ontwikkelen van inhoudelijke trainingen of onderwijsprogramma’s. Zo kunnen we een organisatie, een school of een individuele docent verder helpen.
Uitkomsten van Europese projecten zoals Pass2Work en Outside-In-Inside-Out en andere vraagstukken, worden in een gezamenlijke Werkplaats doorontwikkeld in trainingen, workshops, aanpak en implementaties. Deelnemers en belangstellenden worden middels de Ontwerpcirkel stapsgewijs meegenomen naar het concreet maken van hun ideeën. Deze werkwijze kan binnen en buiten de betreffende organisatie toegepast worden.
Maandelijkse netwerkbijeenkomsten informeren en betrekken het netwerk bij actuele thema’s en vraagstukken. Middels maandelijkse nieuwsbrieven wordt informatie uitgewisseld en bekendheid gegeven aan projecten en initiatieven uit het netwerk. De website van Ondernemend Onderwijs is beschikbaar voor iedereen die ondernemendheid en ondernemende vaardigheden wil stimuleren en ontwikkelen.

Welke ondersteuning?
De gemeente ’s-Hertogenbosch financiert de stichting op basis van overeengekomen en verantwoorde dienstverlening. De samenwerking met organisaties is een kwestie van dienst/wederdienst. Er zitten 750 deelnemers in het netwerk.
Dit zorgt voor verbondenheid en een betrokken buitencirkel met heel veel kennis en mogelijkheden. Er is een kernteam van ongeveer 4 zzp’ers en altijd een 6-tal (hbo)studentmedewerkers.
Tip
- Ben positief, zo weinig mogelijk mitsen en maren. Haalt alle energie weg.
- Niet te lang praten, ga ondernemen! Concreet worden.
- Help de organisaties /mensen anders kijken, wat kan er wél!
- Wees nieuwsgierig. Durf te vragen.

Valkuil
- Te veel vraagstukken voor te weinig mensen
- Door dienstbaarheid te weinig zichtbaar
- Vraagstukken matchen met inzetbaarheid studenten en professionals
- Belang van en tijd voor transfer wordt onderschat
Contactpersoon
Jan Raemaekers