Wat?
Het project ‘ondernemers in de dop’ draait inmiddels al heel wat jaren. Het is gestart om de theorie rondom ondernemen te koppelen aan de praktijk. De financiën, marketing, MVO en alles wat erbij komt kijken. Leren in realistische context!
Om het project echt meerwaarde te geven doen ieder jaar meerdere ondernemer-coaches mee. Zij adviseren, ondersteunen, motiveren de groepjes jongeren en geven feedback (vanuit de praktijk) op hun plannen.

Wie?
Onderwijs: VO, diverse HBO
Overheid: Gemeente
Ondernemers: Gevarieerd van klein tot groot
Waarom?
Een aantal jaar geleden wilde de school voor de havo leerling twee dingen veranderen. Ondernemen meer onder de aandacht brengen en het vak M&O/Bedrijfseconomie praktischer maken. In diezelfde periode heeft de school in zijn geheel in het beleid ‘leren in realistische context’ als speerpunt genomen.
Ook in het kader van andere vakken en LOB wordt gewerkt aan contacten buiten de school. Leerlingen worden enthousiast van die ‘externe’ factor aan het project. En ondertussen wordt er vakinhoudelijk veel geleerd.
Hoe?
Bartha Moerkerk, onze informant, geeft aan dat ze voor haar onderwijsbaan in het bedrijfsleven heeft gewerkt waardoor ze al wat contacten had. Persoonlijke contacten zijn gelegd met het verzoek mee te werken aan het project. Ook ouders van de leerlingen vormen soms een bron om uit te putten, ook daar zit veel ondernemerschap.
De partners (zowel ondernemer-coaches als juryleden uit de praktijk) hebben in de loop der jaren meegedacht over verbeterpunten en aandachtspunten in het project. Door die contacten en het wederzijds vertrouwen staat er inmiddels een mooi en solide project. Belangrijk is dat vanuit de school alle ruimte geboden wordt om deze ondernemers in lessen toe te laten voor overleg met leerlingen. Ook buiten de lessen steken de ondernemers er tijd in.

Ze worden ruimhartig bedankt en ook uitgenodigd op netwerkbijeenkomsten in de school, etc. In deze regio zijn ondernemers vaak nauw betrokken bij de bevolking/maatschappij en bereid veel tijd en energie in te zetten voor ontwikkeling van de jeugd.
Contact met ondernemersverenigingen is heel nuttig. De school in zijn geheel heeft inmiddels meer dan 200 vaste partners die doorlopend aan projecten meewerken.
Welke ondersteuning?
Inmiddels is er een vaste beleidsmedewerker voor externe contacten en is er een uitvoerende medewerker. Deze brengt de contacten in kaart en overziet voor de hele school welke bedrijven/organisaties waar willen en kunnen meedoen. Collega’s en directie schakelen ook, waar gevraagd, meteen bekenden/netwerk in.
Veel vergoeding komt in de vorm van waardering 😉
Tip
- Laat ondernemingsplannen ook echt uitvoeren. Hiermee ontwikkelen leerlingen salesvaardigheden. Zo wordt ondernemen nóg realistischer.
- Leerlingen kunnen meer gebruik maken van de expertise van de ondernemer/coach.
- De winnaar meer exposure geven.
- De groepen wekelijks een verplichte update laten sturen naar de coach.
- Start een project gezamenlijk met een inspirator dat enthousiasmeert.

Top
In de ondernemende week in november (GEW) is er op school een netwerkbijeenkomst voor alle externe partners van de school. Daar presenteren ook leerlingen meestal iets van hun projecten. Echt gaaf!!
Valkuil
Ondernemers hebben het druk en dat vraagt wel eens, dat we in een nieuw jaar op zoek moeten naar extra, nieuwe ondernemers. Dit lukt altijd. Maar het kost daardoor wel steeds veel tijd.
Verder willen ondernemers natuurlijk ook succes zien. Als een groepje leerlingen soms minder goed werkt en niet zo gebruik maakt van hun ondernemer-coach leidt het wel eens tot teleurstellingen bij de ondernemer. Dit hoort erbij. Maar daar moet je als docent dan wel weer mee aan de slag, helder over communiceren.
Mark (oud-deelnemer) vertelt
“Ik heb Ondernemers in de dop heel erg leuk gevonden. Het was een project waar je zeer praktisch mee aan de slag mocht. Je mocht gaan brainstormen over een nieuw product, wat ervoor gezorgd heeft dat ik nu sneller en makkelijker op nieuwe ideeën kom.
Daarna mocht je het geheel reëel gaan opzetten in een ondernemingsplan. Dit schreef je aan de hand van een aantal vaste punten, maar je was vrij hoe je die punten ging aanpakken. Je kon zo echt mogelijk je eigen bedrijf op zetten. Voor ons was het zo leuk, dat we dit bedrijf niet alleen op papier konden laten bestaan en het het jaar erna echt hebben opgezet.
Ik heb eigenlijk geleerd hoe een bedrijf werkt, en hoe je dat opzet. Daarbij komt ook nog eens dat ik meer heb geleerd over het omgaan met geld en samenwerking. Het was een top project!”
Wie werken er mee aan het project?
Visser & Visser – https://www.visser-visser.nl
Adviesgroep De Vogel – https://www.devogel.nl
Contactpersoon
Bartha Moerkerk – de Bakker
Bel op 0187-482745 of mail.