Wat?
Stichting OTP verbindt onderwijs en bedrijven in de arbeidsmarktregio Groningen. Vragen vanuit het onderwijs worden opgehaald en gekoppeld aan het juiste bedrijf. Het OTP biedt loopbaanoriëntatie mogelijkheden voor leerlingen en studenten en bedrijven worden zichtbaar bij talent.
Het bedrijfsleven heeft baat bij goed voorbereide werknemers in de toekomst. Door de verbindende rol van het OTP wordt dit bespreekbaar gemaakt en worden onderwijs en bedrijven samengebracht.

Wie?
Ondernemers: 4 bedrijfenverenigingen
Onderwijs: 3 VO scholen, 3 MBO’s en verschillende HBO studierichtingen
Overheid: Gemeente Groningen
Waarom?
In 2008 is het OTP (Ondernemerstrefpunt) opgericht als project vanuit Economische Zaken van de gemeente Groningen. Het OTP is opgezet om contact tussen onderwijs en bedrijven te verbeteren. Bijvoorbeeld om stages en onderwijsopdrachten goed te kunnen regelen. Vanuit het VO was er de behoefte om meer praktijk in de school te brengen. Daarnaast wilden MBO en HBO de stages beter kunnen regelen.
Hoe?
Het netwerk is goed van de grond gekomen omdat alle partijen het belang inzien van samenwerking. Ze geven commitment voor een periode van één tot drie jaar en leveren ook een financiële bijdrage. Daarna is er een evaluatie en als het goed gaat wordt de samenwerking voortgezet.

Collega’s en adviseurs zijn lid van de bedrijfenverenigingen en bezoeken de vergaderingen. Dit kost tijd, maar werpt ook zijn vruchten af. Hierdoor worden via OTP opdrachten uit het bedrijfsleven door de accountmanager verbonden aan de juiste onderwijsinstelling.
Er zijn op dit moment vijf speerpunten:
- Onderwijs: een leven lang leren,
- De techniek,
- ICT
- OTP toolbox (bedrijfsleven bekend bij talent)
- Beroepsoriëntatie (Check the Bizz)
Welke ondersteuning?
Op het moment van starten was het netwerk de enige in zijn soort. In het begin betekent dit veel (moeten) pionieren. Eltjo Smit van het CSG Wessel Gansfort is de spil van het project. Hij krijgt een vergoeding van 0,1 fte voor het onderhouden van het netwerk. Daarnaast is er een financiële bijdrage van € 16.000 per jaar vanuit het CSG Wessel Gansfort. Ook vanuit de andere onderwijsorganisaties, de bedrijvenverenigingen en de Gemeente Groningen ontvangt Stichting OTP jaarlijks een (financiële) bijdrage.
Op dit moment heeft de stichting 4 werknemers en 5 adviseurs in dienst. Het bedrijfsleven levert een bedrijfsdecaan en de verschillende onderwijscentra een onderwijsadviseur.

Tip
Denk groot, maar begin klein. Ga van succeservaring naar succeservaring. Denk niet in de beperkingen van het onderwijs zoals een vast lesrooster, doelen die gehaald moeten worden, etc.
Zoek de verbinding met de buitenwereld. Laat het boek en de eindtermen los. Via praktische opdrachten kun je leerlingen ook veel eindtermen aanleren.
Beweeg mee met het bedrijfsleven en je krijgt het dubbel en dwars terug. Ga met mensen in het bedrijfsleven op zoek naar een win-win situatie en denk niet alleen vanuit onderwijsbelang.
Top

De veelzijdigheid aan mogelijkheden: de bedrijfsbezoeken, de gastsprekers, de realistische opdrachten, de workshops, etc. Dit zijn slechts enkel voorbeelden hoe dit mooie netwerk het onderwijs inspireert en verbetert.
Deskundigen in je lessen halen is zo inspirerend, enthousiasmerend en motiverend voor leerlingen. Ze weten nu waar ze het voor doen!
Valkuil
In de praktijk gaat samenwerken nog steeds niet vanzelf. Veel ondernemers vinden het onderwijs maar stug en stroperig, het onderwijs loopt minimaal vijf jaar achter bij de ontwikkelingen in de markt.
Blijf dus in gesprek om deze vooroordelen weg te halen en blijf communiceren over verbinden en relaties die wel heel succesvol (kunnen) zijn.
Wie werken er mee aan Ondernemerstrefpunt Groningen?
Overzicht partners onderwijs – https://www.otp.nl/onderwijs/partners/
Overzicht partners bedrijven – https://www.otp.nl/bedrijven/partners/
Contactpersoon
Eltjo Smit – mail