Wat?
Elke dag wordt ROC van Twente benaderd door in- en externe partijen met verzoeken tot studentinzet. Van het functioneren als gastvrouw bij een opening of het bouwen van een speelhuis voor een basisschool, tot het verzorgen van lunches en diners en het ontwerpen van een huisstijl. Dit kunnen zowel incidentele als repeterende evenementen of projecten zijn. Met de Hub worden deze aanvragen in goede banen geleid.
De Hub:

- Is een centraal punt binnen ROC van Twente voor Leren in de praktijk
- Kijkt en verbindt opleiding-overstijgend
- Faciliteert communicatie, coördinatie en uitvragen richting opleidingen
- Verduidelijkt kaders en mogelijkheden richting opdrachtgever
- Bevordert Leren in de praktijk. Dit levert de student vaardigheden op die toepasbaar zijn op nieuwe situaties. Net zoals het ‘later’ ook gaat.
- Fungeert als vraagbaak en spin in het web op het gebied van Leren in de praktijk
- Maakt een contextrijke en leukere leerervaring van de student mogelijk, die aansluit bij het curriculum.
Leren in een ‘live’ beroep gerelateerde situatie past goed bij mbo’ers. Voor zowel studenten, aanvragers als opleidingen heeft dit ‘Leren in de praktijk’ (buiten de stages om) een grote meerwaarde. Namelijk:
- Echte opdrachten, met echte kansen en risico’s, zijn een waardevolle leerervaring voor een student. Zowel beroepsinhoudelijk als op het gebied van werknemersvaardigheden en samenwerking.
- Studenten kijken met andere ogen en brengen bedrijven daarmee op ideeën
- Als docent en opdrachtgever zie je in een praktijksituatie goed wat studenten in hun mars hebben en komen er andere kwaliteiten naar boven.
Een succesvol voorbeeld van Leren in de praktijk is het Stadscafé.
Wie?
Ondernemers: Ondernemersvereniging Almelo ; Sok Organiseert
Onderwijs: ROC van Twente, diverse opleidingen
Overheid: Gemeente Almelo, Almelo Stadspromotie
Hoe?
Gemeente Almelo en Almelo Promotie wilden een bijeenkomst (Stadscafé) organiseren. Het thema van de avond: gastvrijheid, één van de 3 speerpunten uit het beleid voor de binnenstad. Met als doel bewoners, bestuurders en ondernemers bij elkaar te krijgen en samen de gastvrijheid in de binnenstad naar een hoger plan te tillen.
Almelo noemt zichzelf een MBO-stad. Ze wilde daarom de bijeenkomst graag organiseren op een ROC-locatie in Almelo. En of de horeca studenten dan misschien de hapjes konden verzorgen. Deze vraag kwam via de locatiemanager bij de Hub terecht.
De Hub is over bovenstaand in gesprek gegaan met Almelo Promotie & de gemeente Almelo en met ondernemende docenten van onderstaande opleidingen.
Ze kwamen tot de volgende mogelijkheden:
- Studenten Manager/ondernemer horeca bedenken, organiseren en voeren het facilitaire deel van de avond uit.
- Studenten Cas Spijkers Academie bedenken en maken een ‘drie-gangen-hapjes diner’ voor de bezoekers en een crew-maaltijd voor het projectteam.
- Opleiding Muzikant verzorgt bij binnenkomst en bij de borrel de muzikale omlijsting
- We gaan meer de diepte in op het thema gastvrijheid in de aanloop naar het Stadscafé:
- We betrekken een zelfstandig ondernemer (Jeannine Sok, van Sok Organiseert) met expertise op het gebied van Gastvrijheid. Zij verzorgt zowel op de avond zelf als richting studenten een stuk kennisoverdracht in combinatie met een praktische opdracht.
- Namelijk: Studenten Manager/ondernemer horeca voeren mystery visits uit bij ondernemers voor de titel ‘Meest gastvrije ondernemer van Almelo in 2020’
- Studenten Manager retail doen datzelfde maar dan voor de ‘Studentenprijs meest gastvrije ondernemer’
- Studenten Marketing, communicatie & evenementen voeren een onderzoek uit naar de gastvrijheid van Almelo in de openbare ruimte
Welke ondersteuning?
De Hub heeft de coördinatie en afstemming tussen bovenstaande deelprojecten en de opdrachtgevers verzorgd. De Hub bestaat uit twee projectleiders. Budget is vanuit de Kwaliteitsgelden vrijgemaakt.
Tip
Kijk waar je Burgerschap, ondernemend gedrag en Loopbaanontwikkeling & begeleiding kunt koppelen aan het project. Dit verdiept de ervaring van de student.
Geef jezelf de vrijheid om gewoon te starten. Ook al is de uitkomst nog niet helemaal duidelijk. Ondersteun het onderwijs door een stuk coördinatie en organisatie op te pakken. Dat helpt écht om zaken van de grond te krijgen.
Top
Blije studenten! Vrijwel altijd geven studenten aan dat zij realistische opdrachten, projecten en evenementen leerzamer vinden dan simulatie opdrachten; ook in dit project. Voor de gemeente én voor de bezoekers van het Stadscafé was het een unieke kans om met jongeren te werken en inzicht te krijgen in hun belevingswereld.
Valkuil
Te snel willen. Het heeft tijd nodig om zaken van de grond te krijgen. De buitenwereld en het onderwijs hebben vaak een ander tempo. Manage de verwachtingen over en weer. Bedenk goed ‘waar je van bent’. Eigenaarschap en eindverantwoordelijkheid van het event/project ligt bij de opdrachtgever.
Contactpersoon
Marieke Bos, projectleider,
06-53 34 34 34 of mail
Karin Vermeulen, projectleider
06 – 11 86 86 71 of mail