Wat?
Het doel van Talentencampus Oss is de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers te optimaliseren, activiteiten te organiseren en innovaties aan te jagen.
Talent wordt zo goed mogelijk voorbereid op de volgende stap in hun loopbaan. Het is een rekbaar begrip: van 4 tot 84. De focus ligt op de doelgroep van 16 t/m 26 jaar omdat in deze leeftijd een aantal essentiële (talent)fasen worden doorlopen. Van ontdekken, interesseren, oriënteren, vormen tot excelleren.
Wie?
Vanuit de triple helix werken overheid, onderwijs en ondernemers samen. Alle denkbare organisaties in de regio zijn betrokken: onderwijs, bedrijfsleven, instanties, overheid, regionale instanties, provinciale instanties, enz.
Hoe?
De kracht van Talentencampus Oss is dat een onafhankelijke entiteit als opdracht heeft om de samenwerking te realiseren.
De ‘good practice’ bestaat uit een veelheid aan grote en kleine activiteiten. Denk aan een bedrijvendag voor alle leerlingen die een profielkeuze moeten maken (1400 jongeren, 100 docenten en 110 bedrijven). Of een één op één gesprek met een leerling die geen vervolgstudie weet te kiezen.
Van het ontwikkelen van extra-curriculaire erkenning van activiteiten (Open Badges) tot ondersteunen van basisonderwijs met de realisatie van ontdeklabs. Van het verbinden van al het HBO en WO onderwijs in de regio en het daarbij betrekken van het bedrijfsleven in de vorm van Learning Communities. Enz.
Waarom?
Omdat het de in huidige praktijk, waarbij scholen of ondernemers ‘het zelf moeten doen’ niet lukt om de samenwerking, afstemming, ontwikkeling enz. van de grond te krijgen en te houden.
Ondersteuning
De Talentencampus is de ondersteuning voor de andere partijen. Zij verbinden, organiseren, volharden en volbrengen samenwerking en activiteiten. Daarnaast jagen ze innovaties aan waarvan ze denken dat deze voor onderwijs en bedrijfsleven van belang zijn.
Realistische opdrachten
Bij projecten is het voor leerlingen leuk om aan realistische opdrachten te werken. Echter…. Verwacht niet dat deze voor het bedrijfsleven van doorslaggevende betekenis zijn. Zij vinden het leuk om leerlingen kennis te laten maken met wat er in de omgeving van een school gebeurt.
Misschien nog wel belangrijker: ook de docent kan zo kennismaken met het bedrijfsleven en wat het werken in de echte praktijk betekent, want dat, ik kom zelf uit het onderwijs, is voor onderwijs toch een andere dimensie.
Tip
Voor het bedrijfsleven is het van groot belang dat ze met een zo beperkt mogelijk partijen hoeven af te stemmen. Met name in de samenwerking met het onderwijs is dat van groot belang.
Het zou een idee kunnen zijn om per stad een stage of opdrachtenloket te formeren. Hierdoor kan een bedrijf met één verbinding al zijn vragen of verzoeken vanuit het onderwijs realiseren. Een win-win voor iedereen.
Top
Het bedrijfsleven werkt vaak vanuit een korte termijn belang, maar ondervindt ook de voordelen van een organisatie die hen ontzorgt. Immers de stagiaire van vandaag is de werknemer van morgen. Door het integraal benaderen van het bedrijfsleven is het voor hen makkelijker om zicht te krijgen over het hele speelveld van het onderwijs. Dus niet specifiek vanuit één vraag, opleiding of sector. Het onderwijs met al zijn jargon, is voor de gemiddelde ondernemer in zijn ontwikkelingen niet meer te volgen.
Valkuil
Waarbij bedrijven en scholen worden verbonden, stroomt veel energie langs de personen die betrokken zijn. Een wisseling van personen is vaak een kwetsbaar gegeven. Dus zorgen dat je deze ontwikkelingen goed borgt binnen de betrokken organisaties blijft een belangrijke uitdaging.
Wie werken er mee aan het project?
Bedrijven in Oss
Jongeren bedrijven dag
Contactpersoon
Richard van Ommen
Mail of bel 06-20301222