Wat?
’t Lokaal is opgezet door het bedrijfsleven en heeft als doel onderwijs, overheid, zorg en bedrijfsleven bij elkaar te brengen in onderzoek en projecten. De strategie is geënt op de WOZ-visie: het versterken van Werkgelegenheid – Opleiding & Onderwijs – Zorg en van de onderlinge relatie tussen deze domeinen.
De stichting Zaanse Ondernemersdag is een initiatief van de diverse ondernemersorganisatie in deze streek, de Kamer van Koophandel en de gemeente Zaanstad. In eerste instantie een puur informatieve bijeenkomst, inmiddels een dynamisch en interactief netwerkevenement. De belangrijkste doelstelling is het ondernemerschap in een zo breed mogelijk perspectief te plaatsen.
Wie?
Onderwijs: 1 VMBO
Ondernemers: Zaanse Ondernemers Sociëteit De Corner, Vereniging Ondernemerskring Zaanstreek (OZ), Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond (KNOV) district Zaanstreek, Maatschappij voor Nijverheid en Handel (MNH) departement Zaanstreek
Overheid: Gemeente Zaanstad en Kamer van Koophandel en Fabrieken voor de Zaanstreek
Waarom?
Zonder hulp is het moeilijk om goede stages voor leerlingen te regelen. Verder is het de bedoeling dat leerlingen goed inzicht krijgen in de mogelijkheden qua vervolgopleiding en beroep zodat ze de juiste keuzes kunnen maken en gemotiveerd blijven.

Hoe?
Marjolein Slisser van Trias VMBO in Krommenie vertelt over de verschillende mogelijkheden waar haar school gebruik van maakt.
Wij hebben in Krommenie ’t Lokaal. (Kijk op https://tlokaal.com/) Dit is een organisatie die scholen in de omgeving helpt met het leggen van contacten met bedrijven en de overheid. Hier kunnen we zelfs met klassen heen om ter plekke les te krijgen in netwerken. In ’t Lokaal werkt iemand die ook op school werkt. Wanneer ik een project wil doen zoek ik contact met haar. Zij zorgt dan weer dat ik bij de juiste persoon terecht kom.
Uiteraard heeft dit tijdens Corona stil gelegen. Maar in oktober zijn wij nog met alle eerste klassen geweest om hen te wijzen op de mogelijkheden die dit hen bied. Ook ondersteunen zij leerlingen bij het zoeken naar gerichte stages. Zoals voor klas 4 die in december hun stage moest afronden.
Wij nemen jaarlijks deel aan de Zaanse ondernemersdag. Hier wordt in November de ondernemer van het jaar uitgeroepen (zie ook www.zaanseondernemersdag.nl). Een afvaardiging vanuit het profiel Economie en Ondernemen rijkt hier ook de PDZ Trias Jeugdjury prijs uit. (PDZ is een uitzendbureau uit de regio die deze jeugdjury al 13 jaar sponsort)
Voorafgaand aan deze dag worden de genomineerde bedrijven bezocht. Aan de hand van criteria, die door de leerlingen zijn opgesteld, worden deze bedrijven beoordeeld. De leerlingen kiezen zelf de winnaar. Deze wordt door 1 leerling in een speech aan een Zaantheater vol ondernemers uitgereikt. De school/docenten benutten deze dag ook als netwerkdag.
Daarnaast hebben wij een sollicitatieproject in samenwerking met PDZ uitzendbureau. De P&O afdelingen van de grote bedrijven uit de buurt komen dan op school om lessen te geven in solliciteren voor klas 3. (Denk aan Knorr, Forbo en Duyvis)
Dit zijn langlopende projecten die ieder jaar weer ingezet worden. De bedrijven zijn enthousiast en altijd bereid om hieraan deel te nemen. Contacten worden warm gehouden door projectleiders.
Welke ondersteuning?
Zorg voor een projectleider die de continuïteit van het project waarborgt. Bij vertrek van zo’n projectleider is het essentieel dat de contacten tijdig over genomen worden.
Tip
Zorg voor doorlopende brede projecten (meerdere leerjaren, meerdere afdelingen) die zo van de plank kunnen worden gepakt. Zo kun je ze ieder jaar zonder problemen en aanpassingen weer inzetten.
Wees pro-actief, bedrijven zijn van goede wil om hun steentje bij te dragen aan het onderwijs maar zij hebben geen idee hoe en waarmee. Kom met een goed uitgewerkt plan en de bereidheid om mee te werken zal je verbazen.
Valkuil
Wanneer een project aangepast moet worden of te kleinschalig is kost het in verhouding veel tijd en zal het in de waan van de dag uiteindelijk een stille dood sterven.
Contactpersoon
Marjolein Slisser