Good practices projecten

Adviseurs van de toekomst

Adviseurs van de toekomst

In Adviseurs van de Toekomst gaan leerlingen en studenten uit het voortgezet onderwijs en MBO uit Overijssel als adviesbureau aan de slag met een echte opdracht bij een echte opdrachtgever.

Lees meer
Talentencampus Oss

Talentencampus Oss

Het doel van Talentencampus Oss is o.a. de samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers te optimaliseren.

Lees meer
Miljoenennota Symposium

Miljoenennota Symposium

Dit jaarlijks terugkerende symposium vindt elke november plaats in de Grote Kerk in Breda. Zowel leraren als leerlingen eindklassen havo/vwo-economie van 7 Bredasche scholen nemen hier aan deel.

Lees meer
T&T in de praktijk – Mavo ‘t Rijks

T&T in de praktijk – Mavo ‘t Rijks

Binnen ’t Rijks wordt Technologie & toepassing (T&T) aangeboden in de richtingen techniek, zorg & welzijn en economie. Désirée Reijpert en Marieke Schluter vertellen over hun netwerk

Lees meer
Ondernemend Onderwijs ‘sH

Ondernemend Onderwijs ‘sH

De stichting Ondernemend Onderwijs ‘sH is een Lerend Netwerk waarin onderwijs, bedrijfsleven en (semi)overheid samen ondernemende vaardigheden stimuleren.

Lees meer
(H)Eerlijk Heerenveen

(H)Eerlijk Heerenveen

De werkgroep (H)eerlijk Heerenveen zag een leuk project en een oplossing voor de uitdaging om de bedrijven en instellingen met het Fairtrade Certificaat te controleren.

Lees meer
Hub – ROC van Twente

Hub – ROC van Twente

Elke dag wordt ROC van Twente benaderd door in- en externe partijen met verzoeken tot studentinzet. Met de Hub worden deze aanvragen in goede banen geleid.

Lees meer
VeluwezOOOm got talent

VeluwezOOOm got talent

VeluwezOOOm got talent! is een talentenprogramma voor ondernemende leerlingen en studenten. Zo zetten zij tijdens hun opleiding stappen als (sociaal-)ondernemer.

Lees meer
OTP – Groningen

OTP – Groningen

Stichting OTP verbindt onderwijs en bedrijven in de arbeidsmarktregio Groningen. Vragen vanuit het onderwijs worden opgehaald en gekoppeld aan het juiste bedrijf.

Lees meer
HUB Rivierenland

HUB Rivierenland

Hub Rivierenland is een platform dat regionale bedrijven zichtbaar maakt bij jongeren. In een vorm die jongeren aanspreekt. Het heeft een enorm netwerk van kennis en expertise.

Lees meer
Ondernemers in de dop

Ondernemers in de dop

Het project ‘Ondernemers in de dop’ draait inmiddels al heel wat jaren. Het is gestart om de theorie rondom ondernemen te koppelen aan de praktijk.

Lees meer
Bed & Business

Bed & Business

Bed & Business is een een soort fieldlab, maar dan in een wel heel inspirerende leeromgeving. Dit is een initiatief van het Horizon College.

Lees meer
ROC Friese Poort

ROC Friese Poort

Het verschil tussen MBO en HBO kan best groot zijn. Om leerlingen te ondersteunen werkt ROC Friese Poort samen met NHL Stenden. Jaarlijks wordt het keuzedeel doorstroom MBO-HBO gegeven.

Lees meer
Begin ergens en bouw het uit

Begin ergens en bouw het uit

Het Bernardinuscollege in Heerlen onderhoudt goede contacten met hbo’s en universiteiten. Dit zorgt ervoor dat leerlingen kennis kunnen maken met verschillende opleidingen.

Lees meer
VBS als leidraad

VBS als leidraad

Het Heerenlanden in Leerdam is groot fan van Vecon Business School (VBS). Al sinds de certificering sloten ze aan bij de bedrijfsnetwerk LRC.

Lees meer
Ondernemers helpen leerlingen

Ondernemers helpen leerlingen

Op verschillende manieren ondersteunen ondernemers het Walburg College in Zwijndrecht. Mede door het beoordelen van pitches van leerlingbedrijfjes en gastlessen te geven

Lees meer
Ondernemend Buitenpost

Ondernemend Buitenpost

De gemeente is actief in het betrekken van het onderwijs bij lokale economische activiteiten. Samen met ondernemers ondersteunen zij de HAVO in Buitenpost graag.

Lees meer
Trias – Krommenie

Trias – Krommenie

’t Lokaal is opgezet door het bedrijfsleven en heeft als doel onderwijs, overheid, zorg en bedrijfsleven bij elkaar te brengen in onderzoek en projecten.

Lees meer

Waarom? Bekijk de video of lees hieronder:

Voordelen voor leerlingen en studenten

In curricula van onderwijsinstellingen is veel aandacht voor ondernemend gedrag en onderneming bewustzijn. Door het organiseren van activiteiten is het mogelijk om een netwerk te bouwen met de regio als klaslokaal. Leerlingen en studenten zijn geïnteresseerd wanneer een ervaringsdeskundige uit de praktijk een verhaal vertelt.

Een stap verder dagen we ze uit het beste in zichzelf naar boven halen door buiten de onderwijsmuren de werkvloer op te zoeken. Leerlingen en studenten werken met enthousiasme vanuit ambitie en passie projectmatig aan een idee in de echte wereld. Ze voegen waarde toe. Het helpt leerling en student om verfrissend en creatief na te denken.

Ze ontwikkelen zichzelf en hun omgeving vanuit een betrokken netwerk. De vreemde grote wereld buiten het onderwijs maakt hierdoor plaats voor beeld en geluid van dichtbij. De regio als klaslokaal!

Voordelen voor het onderwijs

Het onderwijs staat voor de ontwikkeling van leerlingen en studenten. Kennis en vaardigheden kunnen niet alleen worden opgedaan uit boeken of praktijklessen op school. De leerlingen moeten de wereld buiten de school leren kennen.

Dat motiveert de leerlingen om ook de theorie die nodig is voor ‘echte’ opdrachten van bedrijven uit te voeren en een stapje harder te werken.

Creatief meedenken en doen bij het zoeken naar oplossingen leidt tot nieuwe frisse ideeën en innovatie.

Bij beroepsopleidingen is de samenwerking met ‘buiten’ zelfs pure noodzaak om kwalitatief goede vakmensen op te leiden.

Voordelen voor de overheid

De overheid werkt graag samen met partijen om een kennisinfrastructuur te creëren. Zo kan kan iedereen op een optimale manier kennis ontwikkelen. Op landelijk niveau investeert de overheid dan ook een aanzienlijk deel van het budget in onderwijs.

Tevens gaat het de overheid om het scheppen van een optimaal ondernemersklimaat. Zo ontstaat alle ruimte voor innovatie en duurzame ontwikkelingen. Ook lagere overheden zien het belang van onderwijs en dragen hun steentje bij.

Het verbeteren van het opleidingsniveau van (toekomstige) werknemers. Dit is één van de redenen voor gemeenten samen te werken met onderwijs en het bedrijfsleven.

Zo kunnen bedrijven gekwalificeerd personeel vinden als ze zich willen vestigen in de gemeente. Dat betekent meer werkgelegenheid en economische groei.

Onderwijs, overheid en ondernemers samen sterker

Ondernemers, onderwijs en overheid (3 O’s) werken in Nederland samen aan grote en kleine projecten. In een netwerk wat past bij de schaal van de regio.

In een eigen dynamiek en aanpak pakt dit netwerk kansen om op lokaal niveau samen iets moois te creëren.

Tips, tops & valkuilen

Vecon Business School beschrijft in good practises onder de naam “Wanneer schOOOl werkelijk mede-eigenaar wordt in de verbindingen van de 3 O’s”. Hiermee ondersteunen we onderwijs bij het opzetten van een netwerk.

We beschrijven een aantal grotere en kleinere, meer en minder succesvolle, netwerken. Tevens vind je tips, tops en valkuilen.

Externe ondersteuning bij jullie project?

Tijdens het interviewen van scholen voor dit project viel één ding op. Het opbouwen van een netwerk rondom de school gaat niet vanzelf. Zoals je ook in het stappenplan kunt zien: er moet best veel gebeuren.

VECON BUSINESS SCHOOL heeft een groot netwerk. We helpen je graag zoeken naar de juiste partij. Naar iemand die jou ondersteunt bij het proces.

Kan jouw school wel wat ondersteuning gebruiken? Stuur een mail en we helpen jou zoeken.

Geef daarin antwoord op de volgende drie vragen:

  • Waar is de school gevestigd?
  • Welk onderwijsniveau betreft het?
  • Wat zijn je wensen op het gebied van een te bouwen netwerk?

Wij brengen de school en de mogelijke ondersteuner met elkaar in contact. De partijen bepalen onderling de inzet qua uren en vergoeding.

Voordelen voor ondernemers

Genereren van economische groei en voorspoed. In staat zijn te innoveren en de uitwerking daarvan (development) om te zetten in economische ontwikkeling en groei.

Daar waar ondernemers samenwerken met onderwijs en de overheid ontstaan de voorwaarden voor een op kennis gebaseerde economie. Een leerling uit onderbouw vmbo, havo, vwo betekent (nog) helemaal niets voor het bedrijf. Het besef een maatschappelijke verantwoordelijkheid te hebben voor de ontwikkeling van leerlingen en studenten is van belang – de groei komt op termijn.

Mogelijk gemaakt door:

Tips en inspiratie